Hvordan finder man de rigtige møbler til plejecentre?

Det handler om tryghed for borgeren og personalet

Uanset hvilke typer møbler du kigger efter – om det er spisebord og spisestole, eller hvilestole med glidebeslag og sofaer – bør den overordnede tilgang være at finde de møbler, der giver brugeren en klar opfattelse af tryghed i det daglige brug.

Samtidig skal den enkelte medarbejder også tilgodeses, således at skader og unødige løft eller skub kan undgås. Herudover skal der stilles krav til overflader og designet, at møblerne kan holdes i en tilfredsstillende hygiejnisk standard og ganske enkelt er nemme at rengøre og med et minimum af vedligeholdelse.

Her på siden kan du finde gode råd til, hvordan du vælger de helt rigtige møbler til plejesektoren!

Billig lænestol

 

Det trygge materialevalg

Der er en årsag til at de fleste møbler til plejesektor stadig er lavet i en kombination af massiv træ og klassiske polstringer. Ganske enkelt fordi det virker og fordi vi som fagfolk har en massiv erfaring med funktion og slid af disse møbler i det virkelige liv.

Der har i løbet af årene været eksperimenteret meget med stålmøbler og visuelt lette konstruktioner, som kunne give et mere stramt og stilrent design af møbler til bosteder, plejehjem og ældrecentre. I en vis udstrækning under ønske fra personalet, indretningsarkitekter og pårørende. Analyserer vi på borgerens behov, ser det anderledes ud. Især ældre har ofte nedsat syn og følesanser, derfor nytter det ikke at tilbyde dem spinkle møbler, de ikke kan få fat på, eller blanke overflader som krom, som de ikke kan se. Kvalitets møbler i træ til plejesektor, giver de rette dimensioner, den rigtige fysiske balance i møblet og en ligetil forståelse fra brugeren.

Hvilestol easy 1

Spisestol Plejecenter 01

Tremmesofa Hjørne

Hvilken spisestol til ældre og fysisk handicappede?

Når du skal vælge en ny spisestol, til enten ældre eller andre borgere med særlige behov, skal du kigge efter en ligelig fordeling af design, kvalitet og valgmuligheder. Samtidig er det også en god ide at forholde sig til, om der er meget store personer imellem brugerne. Der findes spisestole til plejecenter, som kan anvendes af personer op til 250 kg!

En spisestol med armlæn er rigtig god, de mest populære er de typer, der har et lille fremspring på selve armlænet, hvilket betyder, at brugeren kan få fat rundt om armlænet og bruge alle musklerne i hånden og underarmen til at kontrollere egne bevægelser. Samtidig bør armlænet være af en vis tykkelse, så brugeren kan få godt fat rundt om selve håndlisten i armlænet.

Klik her for at se en stol, der er et eksempel på en god løsning

 

Der bør være mulighed for hjul til forbenene på spisestolene, samt en rygbøjle enten integreret i ryggen, eller fastmonteret. Det betyder at personalet nemt kan skubbe brugeren der sidder på stolen, ind til bordet. Det sparer på ryggen og samtidigt også på sliddet på gulvet.


Gode råd til spisebord til plejecenter

Spisebord til plejecenter kan have mange formål og mange former. Fælles for løsningerne er, at der bør vælges en laminat, som er rengøringsvenlig og slidstærk. Der findes laminater i alle farver og med mange forskellige udseender, som træ, marmor og endda geometriske print.

Kanterne bør være tilpasset de enkelte løsnings behov. Der findes massive kantlister, eller slagfaste ABS kantlister, som kan tåle en masse stød. Linoleum kan også i vissetilfælde være en god løsning, alt efter det daglige slid.

Se et godt bord her.

 

 

Billede af moderne spisebord, Ayo

Massive overflader kan ikke anbefales, da de vil få en masse dybe ridser og skrammer, som med tiden vil blive meget uhygiejniske.

Det er også vigtigt at kigge under bordpladen, på sargen der bærer bordet og om det er T-ben, eller et ben i hvert hjørne. Husk også at overveje, om der er kørestolsbrugere og tænk ind, hvor de i det pågældende rum, placeres bedst. Ofte er det bedst for enderne, hvor de er mest frit, men bordet bør derfor også være længere, end man lige tænker, da der skal være plads til brugernes ben, på langsiden og for bordenden.

Tænk også over hvad frihøjden er, der hvor kørestolen skal ind. Det er altid bedst om kørestolen kan komme helt ind til bordet, som en almindelig stol.

Du er selvfølgelig meget velkommen til at kontakte os, hvis vi skal hjælpe med at finde den helt rigtige løsning.


En god sofa eller hvilestol til ældre og fysisk handicappede

 For sofaen gælder yderligere at en model med lukkede sider er god til at give en tryghed, hvor møblet omfavner brugeren og giver hygge. En mere åben sofa er rigtig god til fællesområder, hvor mange mennesker bruger samme rum og der også er krav til nem rengøring og et lethed i selve møblet.

Hvilestole kan vælges enten med manuelt glidebeslag, hvor et håndtag i siden udløses, hvorefter sæde, samt ryg, bliver mere vandret. I en kombination med en fodskammel der passer til stolen og som gerne må kunne vinkles, giver denne løsning mulighed for at tage en god lur, i løbet af dagen.

Se en god harmonisk hvilestol til ældre her.

Der er naturligvis også den mulighed, at hvilestolen vælges med en automatik, som kan være manuel eller elektrisk, så brugeren kan få hjælpe til at rejse sig. Dermed bliver personalet også skånet for svære løft. Nogle hvilestol har også give mulighed for at aktivere selve fodstøtten via en motor, så der ikke skal stå en fodskammel i vejen, eller hvis brugeren ikke har kræfter i benene, til at løfte dem op på en fodskammel.

Eksempel ses her.


Hvilken polstring og skumkerne bør vælges til møbler til plejesektor?

Polstring på sæde og ryg til plejesektor, bør vælges enten som et vaskbart aftageligt betræk, i kombination med en urindug. Der kan med fordel vælges en løsning, hvor der indkøbes løse betræk, eller udskiftelige sædehynder.

Kunstlæder, der næsten føles som rigtig læder, er i dag en teknologisk landvinding, som gør rengøring utrolig nem, stadig har en god komfort og ikke virker kold. Den tekniske overflade tåler aftørring med sprit. Kunstlæder har været udskældt, men er i dag i en helt anden liga, hvor flere hundrede stole årligt med succes polstres med dette slidstærke tekstil. Kig efter en kunstlæder der er brandfast, og PVC fri.

Skummet der ligger under polstringen, skal være i en koldskum, som fast kerne. Det kan ikke anbefales at anvende løst fiberindhold (også kaldet Dun-fyld, eller Polydun), da puderne vil falde sammen med tiden og kræver meget daglig vedligeholdelse. Det bør overvejes om der skal anvendes en brandhæmmet CMHR skum til plejehjemsmøbler. Det afhænger af hvor møblerne skal bruges, dvs. om møblerne står i egen bolig, i forbindelse med flugtveje, eller hvor brugernes adfærd, stiller krav til brandhæmmende skum.

 

Sofabord eller sengebord til plejecenter

Der findes flere forskellige måder at løse opgaven på. Vigtigt er det dog at du finder den rigtige overflade, se evt. under spiseborde herover. Samtidig kan højden være afgørende. Det kan være en fordel at få sofabordet op i en højde på 55-60 cm., så skal man ikke bukke sig så langt, ligesom nogle kan støtte sig en smule til bordet også.

I nogle situation, kan det være en god ide at anvende et sengebord, som kan trækkes ind over hvilestolen og nemt køres væk igen. Det giver flere muligheder for at brugeren kan klare sig selv.

Et sengebord til plejecenter kan se således ud

© DC-Kontormøbler – Møbler til plejesektor

Technological Innovation