Møbler til plejesektoren – 8 overvejelser

Klik her for at se en hurtig oversigt over møbler specielt til plejesektoren. PDF fil – kan downloades.

Billede af Møbler til plejesektoren


Når der skal vælges møbler til plejesektoren, er der flere ting, der skal tænkes over. Møblerne kræver andre hensyn, end møbler normalt. Det gælder både hensynet til brugerne, men også hensynet til personalets arbejdsmiljø.
Her er 8 punkter, du bør overveje, så du får valgt de rigtige møbler:

 1. Udformningen
  Stole med lavt sæde er ikke så god en ide. Ældre og gangbesværede kan have svært ved at komme op igen. Vælg en stol med siddehøjde 45 cm eller mere, og tilføj hellere en fodskammel.
  Stole- og bordben, som går skråt ud til siderne er nemmere at falde over, eller at støde på med en kørestol.
  De fleste stole tåler en belastning på 120 – 125 kg, men vi har også stole, der tåler op til 250 kg, og med ekstra bredt sæde. Se denne bariatriske hvilestol.

 2. Stabiliteten
  En stabil stol tipper ikke, når man støtter sig til den, mens man sætter sig eller rejser sig igen.
  Se efter tværstivere, og efter udformningen af benet, om de kan komme i vejen for kørestole og lignende.

 3. Polstringen
  Sæder formet i brandhæmmende skum er en klar fordel, men det er ikke altid standard, og i nogle tilfælde er det heller ikke nødvendigt.
  Polstring med tekstiler, der er til at tørre af gør rengøring og hygiejne nemmere.
  Vi anbefaler altid kunstlæder til møbler i plejesektoren, men det er ofte også muligt at vælge vaskbare tekstiler, der tåler vask over 60°.

 4. Hygiejne
  Mange stole og sofaer til plejesektoren kan udstyres med urindug, og de fås med aftagelige sæder. Polstringerne er med et minimum af lukninger for at mindske indtrængen af væsker og bakterier.
  Møbler samlet uden skruer og bolte er nemmere at holde rene, da der ikke er samlinger, som kan holde på bakterier. Glatte overflader er lige til at tørre af. 5. Mobiliteten
  Nogle stole er monteret med hjul på to ben, synlige eller skjulte. De kan også monteres med et ryggreb, som gør det nemmere at flytte dem rundt.
  Dette tilgodeser i høj grad også personalets arbejdsmiljø. Se eksemplet her.
 6. Fleksibilitet
  Et spisebord uden sarg er nemmere at komme til, når man skubber en stol med en ældre patient på plads. Det er også en fordel at kunne lægge ekstra bordplader i et spisebord, hvis der er et varierende antal brugere, eller hvis pladsen er knap.
  Borde, som er uden tillægsplader, bør man kunne vælge i flere mål for at kunne tilgodese forskellige bordopstillinger.
  Se mere her og her. 7. Funktionalitet
  Hvilestolen vil være meget brugt. Her fås de enkle hvilestole, men også stole, der kan vippes tilbage, enten manuelt, eller ved hjælp af en motor. Der er hvilestole med indbygget fodhvil, lige til at vippe op. Endelig er der hvilestole med katapultsæde, som vipper op og frem, og som er en stor hjælp til ældre, der ikke selv kan komme op af stolen.
  Se eksempler her  og her.
  Billede af funktionsstole, moter eller manuelt vip, samt katapultsæde
 8. Designet
  Tænk over det enkle design. Ældre mennesker skal kunne komme op og ned i stolen, og der skal helst være ryglæn. Desuden må møblerne gerne være lidt traditionelle. Skal de passe til den ældres egne møbler, eller til et plejecenters indretning?
  Se denne traditionelle sofa.

Vi håber, du kan få glæde af disse punkter. Du er altid velkommen til at kontakte os. Vi har stor – og mange års – erfaring med møbler til plejesektoren, og vi hjælper dig gerne med at træffe det rigtige valg.

Billede af møbler specielt til plejesektoren

Technological Innovation